Apa itu FIP? – Basmi FIP™ Malaysia
  • Deliveries are from 9.00am - 4.00pm Monday to Friday and 9.00am to 12pm Saturdays. No deliveries on Sundays Join Our Community
icon-search

Apa itu FIP?

Apa itu FIP?

FIP disebabkan oleh coronavirus kucing (FCOV). Dianggarkan 90% kucing mempunyai FCOV. Ia terdapat pada kucing domestik dan luar. Secara amnya FCOV tidak berbahaya. Namun, ketika coronavirus kucing (FCOV) berubah menjadi virus peritonitis berjangkit kucing (FIPV), ia menjadi mematikan. Pencetus mutasi mutasi masih dalam penyelidikan. Pemerhatian umum menunjukkan bahawa tekanan dan imuniti rendah sering menyebabkan bermulanya mutasi. Baka murni lebih cenderung kepada mutasi daripada baka campuran. FIPV boleh berlaku pada kucing dari semua peringkat umur.

Terdapat dua bentuk jangkitan FIPV: WET dan KERING. Gejala bentuk WET lebih mudah dikenalpasti kerana perut membuncit seperti yang digambarkan dalam blog ini. Pembonjolan disebabkan oleh pengumpulan cecair di perut dan dada. Kerana bentuk WET biasanya dikenal pasti lebih awal, kucing yang dirawat dengan GS-441524 mempunyai kadar kelangsungan hidup yang sangat tinggi. Sebaliknya, bentuk KERING lebih sukar dikenal pasti, dan akibatnya, menyebabkan lebih banyak kematian. Dalam bentuk KERING tidak ada penumpukan cecair. Sebaliknya, luka berkembang di organ kucing. Diagnosis yang tepat sering terjadi pada peringkat akhir ketika virus FIP sudah memasuki bahagian belakang mata sehingga menyebabkan kebutaan, atau lebih teruk memasuki otak yang menyebabkan kelumpuhan atau sawan. Bentuk KERING sangat berbahaya, dan tidak boleh dikesampingkan tanpa ujian darah yang betul (disebut dalam blog "ujian" kami).

Sebelum kemajuan dalam rawatan baru-baru ini, FIPV hampir selalu membawa maut (kadar kematian> 90%). Dengan penemuan GC-376, dan kemudian GS-441524 yang lebih berkesan, FIPV kini menjadi penyakit yang dapat diubati. GS-441524 adalah rawatan yang paling berkesan, dengan kadar kelangsungan hidup lebih besar daripada 80% dan kadar berulang kurang dari 18% jika dirawat lebih awal. Dengan penyelidikan yang berterusan, kami berharap suatu hari FIPV dapat diubati dengan mudah seperti selesema biasa.


Artikel ini disediakan oleh basmifip.com.Older post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping