Mengenal Feline Coronavirus (FCOV) Kucing, Virus Pembawa FIP Pada Kucing – Basmi FIP™ Malaysia
  • Deliveries are from 9.00am - 4.00pm Monday to Friday and 9.00am to 12pm Saturdays. No deliveries on Sundays Join Our Community
icon-search

Mengenal Feline Coronavirus (FCOV) Kucing, Virus Pembawa FIP Pada Kucing

Mengenal Feline Coronavirus (FCOV) Kucing, Virus Pembawa FIP Pada Kucing

Virus FCoV (Feline Coronavirus) ialah sejenis virus dengan penularan yang sangat pantas yang menyerang kucing di seluruh dunia. FCoV menyerang sistem penghadaman kucing. Walaupun kebanyakan kucing yang dijangkiti FCoV tidak akan menunjukkan sebarang gejala, ia boleh membawa kepada komplikasi kesihatan yang serius seperti Feline infectious peritonitis (FIP), penyakit maut pada kucing yang menyerang sistem imun dengan kadar replikasi virus yang sangat cepat.

Virus FCoV boleh disebarkan melalui sentuhan langsung antara kucing yang dijangkiti dan kucing yang sihat, atau melalui sentuhan dengan objek yang tercemar dengan najis kucing yang dijangkiti. Penghantaran FCoV boleh berlaku melalui mulut atau hidung kucing.

FCoV tergolong dalam keluarga virus Coronavirus, yang juga merupakan punca utama selsema pada manusia. Walau bagaimanapun, tidak seperti selesema pada manusia, FCoV dalam kucing tidak boleh dihantar kepada manusia atau haiwan selain daripada kucing.

Gejala yang biasa dilihat pada kucing yang dijangkiti virus FCOV ialah cirit-birit, hilang selera makan dan penurunan berat badan. Sesetengah kucing juga boleh mengalami dehidrasi dan anemia. Jika anda mengesyaki kucing anda dijangkiti Virus FCOV, anda harus segera membawanya ke doktor haiwan untuk melakukan pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang betul.

Untuk mengelakkan penularan Virus FCOV kepada kucing, anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Menjaga kebersihan lingkungan sekitar kucing, terutama tempat kencing dan makan.

  • Basuh tangan selepas mengendalikan najis kucing.

  • Jauhkan kucing daripada bersentuhan langsung dengan kucing yang dijangkiti atau status kesihatannya tidak diketahui.

  • Beri perhatian kepada gejala yang muncul pada kucing, dan segera bawa mereka ke doktor jika anda mengesyaki jangkitan.

Ingat bahawa virus FCOV hanya menyerang kucing, jadi ia tidak boleh berjangkit kepada manusia atau haiwan lain. Oleh itu, tidak perlu terlalu risau jika kucing anda dijangkiti Virus FCOV, asalkan anda memberikan rawatan yang sewajarnya dan menjaga kebersihan persekitaran di sekeliling kucing anda.Related productsOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping